Globalizacija družbene reprodukcije - Šadl, Zdenka (Teorija in praksa, 2010)
Članek obravnava družbeno reprodukcijo znotraj globaliziranega sveta, v katerem opazuje njeno preoblikovanje pod vplivom transnacionalnih ženskih migracij v smeri jug-sever, povečanega zaposlovanja žensk in neoliberalne politike v razvitem in manj razvitem svetu. Ugotavlja vse bolj zaznaven pojav transnacionalizacije, privatizacije in komodifikacije družbene reprodukcije. Posebno pozornost usmeri na globalne verige skrbi kot nove transnacionalne prostore skrbi, ki kažejo na neposredno medsebojno povezanost in odvisnost gospodinjstev iz različnih predelov sveta. Opozori na njegove večznačne, celo nasprotujoče si posledice na ravni gospodinjstev in predstavi možne strategije reševanja posledic globaliziranega reproduktivnega dela.
Keywords: Družbena reprodukcija; Social reproduction; woman; Women; Ženske; human migration; Migracije; Migrations; Globalisation; Globalizacija; globalization; labour; delo