Povezanost med Fizioterapevtsko ocenjevalno lestvico za bolnike s Parkinsonovo boleznijo in Lestvico za samooceno prizadetosti bolnika - Krizmanič, Tatjana (Rehabilitacija (Ljubljana), 2011)
Izhodišča: Namen raziskave je bil preizkusiti uporabnost Fizioterapevtske ocenjevalne lestvice za bolnike s Parkinsonovo boleznijo (FOLBPB) v klinični praksi. Želeli smo preveriti njeno povezanost z Lestvico za samooceno prizadetosti bolnika s Parkinsonovo boleznijo (LSPBPBč angl. Self-Assessment Parkinson's Disease Disability Scale). Metode: V raziskavi je sodelovalo 29 bolnikov s Parkinsonovo boleznijo. Njihova povprečna starost je bila 70 let (razpon od 47 do 87 let). Vsi so bili bolnišnično obravnavani na Oddelku za bolnike po nezgodni poškodbi možganov, z multiplo sklerozo in drugimi živčnomišičnimi obolenji na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije - Soča. Bolnike smo ocenili s FOLBPB, v delovni terapiji pa so se bolniki sami ocenili z LSPBPB. Povezanost med lestvicama smo prikazali z razsevnim diagramom in ocenili s Pearsonovim korelacijskim koeficientom. Skladnost petih dvojic postavk, ki so vključene v obeh lestvicah, smo ocenili s koeficientom intraklasne korelacije (ICC (3,1)). Rezultati: Ugotovili smo visoko pozitivno povezanost med dosežkoma na FOLBPB in LSPBPB (r = 0,735; p < 0,001). Med dvojicami vsebinsko ustrezajočih si postavk smo ugotovili srednje visoko skladnost (vrednosti ICC (3,1) med 0,4 in 0,7; p < 0,05). Zaključki: Z uporabo Fizioterapevtske ocenjevalne lestvice za bolnike s Parkinsonovo boleznijo (FOLBPB) dobimo podatke o bolnikovih okvarah in zmanjšani zmožnosti, pri čemer posamezne postavke nakazujejo smernice za podrobnejša dodatna testiranja, kar je osnova za načrtovanje programa fizioterapije.
Keywords: fizioterapija; ocenjevalne lestvice; Parkinsonova bolezen; physiotherapy