Merjenje tlaka v vakuumski tehniki - Južnič, Stanislav (Vakuumist, 2000)
Opisujemo razvoj merjenja tlaka v vakuumski tehniki v tristoletih do srede 20.stoletja. Dosežki posameznih raziskovalecev so podani v časovnem vrstnem redu, ponekod pa je razvoj posameznih manometrov opisan tudi posebej. Popisali smo tudi manometre, ki so bili v posameznih obdobjih na voljo v šolah na ozemlju, naseljenem s Slovenci.
Keywords: vakuumska tehnika; merjenje tlaka; manometri; zgodovinski pregledi