Building and brand recognition of veterinary clinics in Slovenia - Jagodič, Gregor (Mednarodno inovativno poslovanje, 2026)
Namen članka – Članek proučuje razvoj blagovne znamke in prepoznavnost veterinarskih klinik v Sloveniji. Blagovno znamko veterinarske klinike obravnava ne le kot vizualni ali promocijski element, temveč kot rezultat strokovne kakovosti, zaupanja, komunikacije, uporabniške izkušnje in digitalne prisotnosti. Metodologija raziskave – Raziskava združuje pregled literature in kvalitativni raziskovalni pristop. Empirični del obsega devet polstrukturiranih intervjujev z lastniki zasebnih veterinarskih klinik po Sloveniji. Podatki so bili analizirani z uporabo refleksivne tematske analize. Ugotovitve – Lastniki veterinarskih klinik razvoj blagovne znamke povezujejo s strokovnim delom, kakovostjo obravnave, doslednostjo poslovanja, jasno komunikacijo in uporabniško izkušnjo. Prepoznavnost povezujejo z lokalno prisotnostjo, priporočili, strokovnim ugledom, jasno identiteto klinike in digitalno vidnostjo. Zaupanje predstavlja povezovalni element med blagovno znamko in prepoznavnostjo, medtem ko digitalna prisotnost podpira prvi stik s strankami, dostopnost in zaznano verodostojnost.
Keywords: blagovna znamka; brand; brand recognition; communication; digital presence; digitalna prisotnost; komunikacija; prepoznavnost blagovne znamke; uporabniška izkušnja; user experience; veterinarske klinike; veterinary clinics