Lukan in Prešeren - Zlobec, Barbara (Keria (Ljubljana), 2000)
V članku avtorica postavlja hipotezo, da je med rimske pesniške zglede, ki so vplivali na Prešerna med pisanjem Krsta pri Savici, treba prišteti tudi epika M. A. Lukana. Prešeren naj bi od Lukana prevzel tako slogovne kot emotivne in imaginativne prvine; med temi, globljimi vplivi velja omeniti zlasti motivno-tematske sestavine (motiv državljanske vojne, motiv poraženca, ki se zateče k ljubljeni ženski, a ga usoda odtrga od nje).
Keywords: latinska književnost; Lucanus, Marcus Annaeus; Prešeren, France; primerjalne študije; slovenska književnost