Local government and covid-19 management in a local context - Fortunati, Leopoldina (Družboslovne razprave, 2023)
V študiji se osredotočamo na majhno vas v Toskani; raziskujemo, kako državljaniocenjujejo ukrepe in komunikacijske strategije, ki jih je med pandemijo covida-19 izvajala lokalna vlada. V raziskavi smo uporabili kombinacijo kvalitativnih in kvantitativnih metod: polstrukturirane intervjuje z lokalnimi upravitelji in anketo z reprezentativnim vzorcem lokalnega prebivalstva. Ugotovitve kažejo na omejeno artikuliran, a pomemben odnos med osrednjo in lokalno upravo, pozitivno oceno prebivalcev o upravljanju izrednih razmer s strani lokalne uprave in na splošno dobro družbeno kohezijo, čeprav ta ni bila v celoti podprta z aktivnostmi državljanskih kultur, ki so jih med pandemijo močno omejevali ukrepi družbenih omejitev
Keywords: citizenship; Covid-19; državljani; empirical analyses; Javno mnenje; local administration; Lokalna samouprava; lokalna uprava; municipality; občina; oblvadovanje pandemije; Obvladovanje izrednih razmer; ocene; pandemic managemnt