Analiza, modeliranje in simulacija vpliva prometa aplikacij za izmenjavo datotek P2P na zmogljivost omrežij - Fras, Matjaž (Informacije MIDEM, 2008)
V zadnjih letih doživlja delež prometa, ki ga ustvarjajo P2P aplikacije za izmenjavo datotek skokovito rast. S svojo količino in intenzivnostjo znatno vpliva na zmogljivost omrežij. Namen članka je predstavitev metode za analizo in modeliranje takšnega prometa za potrebe simulacij. Na osnovi izmerjenega prometa smo ocenili statistične parametre za modeliranje tovrstnega prometa. V simulacijskem okolju OPNET smo zgradili testno omrežje, kjer se pretakajo poleg ostalih prometov še promet aplikacij P2P, ki smo ga modelirali s predlagano metodo. S simulacijami smo preučili vpliv P2P prometa na zmogljivost omrežja.
Keywords: modeliranje; omrežni promet; simulacije; telekomunikacijska omrežja; vrednotenje; zmogljivost