National stereotypes and social distance towards Slovenians among former Yugoslav countries - Rašković, Matevž (Teorija in praksa, 2016)
Namen prispevka je pregled vpliva nacionalnih stereotipov in družbene (etnične) razdalje do Slovencev. Analiziramo stereotipe o Slovencih med drugimi narodi nekdanje Jugoslavije 25 let po njenem razpadu ter ugotavljamo vpliv stereotipov in družbene razdalje na različne vidike mednarodnega poslovanja. Na podlagi analize ujemajočih se vzorcev iz šestih držav ugotavljamo: (1) med drugimi narodi nekdanje Jugoslavije so Slovenci zelo pozitivno dojeti; (2) pretežni delež pozitivnih stereotipov se povezuje s t. i. vestnostjo; (3) Hrvati in Srbi imajo najnižjo stopnjo družbene razdalje do Slovencev, medtem ko imajo Makedonci najvišjo; (4) delež pozitivnih stereotipov o Slovencih je negativno povezan z deležem izvoza v Slovenijo; (5) družbena razdalja in delež omenjenega izvoza sta tudi negativno povezana; (6) Srbi imajo najbolj ugoden odnos do mednarodnega poslovanja s Slovenci.
Keywords: Balkan; Balkans; Družbena razdalja; Former Yugoslav republics; International business; Jugoslavija; Mednarodno poslovanje; nacionalni stereotipi; Nekdanje jugoslovanske republike; Slovenci; Slovenes; Social distance; Stereotipi; Stereotypes; Yugoslavia