Pozitivni vplivi pripovedovanja na otroke in mladostnike - Jamar, Nina (Glasba v šoli in vrtcu, 2024)
Namen prispevka je spodbuditi pripovedovanje, tematsko povezano z glasbo v knjižnicah na glasbenih šolah. Zato smo se tokrat odločili, da bomo pregledali literaturo, ki nas bo seznanila s pozitivnimi vplivi pripovedovanja na otroke in mladostnike. Literaturo smo našli s pomočjo iskanja po ključnih besedah s pomočjo Mrežnika. Iskali smo s kombinacijo ključnih besed, kot so pripovedovanje, otroci, možgani. Izmed dobljenih zadetkov smo izbrali nekaj člankov, ki govorijo o pozitivnih vplivih pripovedovanja na otroke in mladostnike. Nekaj nadaljnje literature smo našli tudi med referencami v prvotno najdeni literaturi. Analiza je omejena z dejstvom, da pregled literature nikakor ni popoln in da smo se s temo šele začeli seznanjati. Tokrat smo se osredotočili na pozitivne vplive pripovedovanja na pedagoškem področju. Rezultati pregleda literature so pokazali, da ima pripovedovanje pozitiven vpliv na pridobivanje besedišča, sposobnost pisanja, raziskovanje vsebine, razvijanje samopodobe, krepitev samozavedanja, razvijanje domišljije ter kulturno znanje. Več kot dovolj razlogov za vključitev pripovedovanja v bibliopedagoško delo v knjižnicah na glasbenih šolah.
Keywords: adolescents; children; fairy tales; glasbene šole; Javno nastopanje; mladostniki; music schools; otroci; pravljice; pripovedovanje; storytelling