Usposobljenost likovnih pedagogov za poučevanje prostorskega oblikovanja pri likovni vzgoji - Duh, Matjaž (Revija za elementarno izobraževanje, 2008)
Članek obravnava usposobljenost likovnih pedagogov za poučevanje prostorskega oblikovanja pri likovni vzgoji. Trenutne izobraževalne vsebine dodiplomskega študijskega programa likovne pedagogike diplomantom ne nudijo osnovnih predmetnospecifičnih kompetenc za vsa likovna področja. Pregled dosedanjih likovnopedagoških študijskih programov na Pedagoški fakulteti v Mariboru pokaže, da se bodoči likovni pedagogi v času študija ne seznanijo z vsebinami prostorskega oblikovanja. Cilj naše raziskave, ki je zajela 73 likovnih pedagogov, je bil ugotoviti stališča likovnih pedagogov do omejenega likovnega področja ter katere naloge prostorskega oblikovanja načrtujejo. Dobljeni rezultati kažejo na to, da je trenutno stanje v osnovnih šolah zelo zaskrbljujoče.
Keywords: vzgoja in izobraževanje; likovna vzgoja; prostorsko oblikovanje; likovni pedagogi; strokovna usposobljenost; izobraževanje učiteljev; osnovne šole