Narativni teksti o Borisu in Glebu med posredovanjem političnega zgleda in tolmačenjem zgodovine - Malmenvall, Simon (Slavistična revija, 2017)
Knežja brata Boris in Gleb predstavljata prva kanonizirana vzhodnoslovanska svetnika (strastotrpca). Njima posvečene narativne/literarne tekste, nastale do začetka 12. stoletja, med katerimi stilistično in konceptualno izstopa Branje o Borisu in Glebu, opredeljujeta dve temeljni značilnosti: posredovanje sakraliziranega političnega zgleda v obdobju vse večje politične nestabilnosti na vzhodnoslovanskem ozemlju; in izpostavljanje duhovne "zrelosti" Kijevske Rusije v kontekstu zgodovine odrešenja. Obstoja kategorije knežjih ali kraljevskih svetnikov (strastotrpcev) ni mogoče imeti za posebnost vzhodnoslovanske srednjeveške kulture, saj se je tovrstno svetništvo nasploh pojavljalo v deželah na severnem in vzhodnem obrobju takratne Evrope.
Keywords: Boris and Gleb; Branje o Borisu in Glebu; Old Russian literature; passion-bearers; Rusisan saints; ruska zgodovina; ruski svetniki; salvation history; stara ruska književnost; strastotrpci; zgodovina odrešenja