Integracija vadbenih postaj za ravnotežje v bivalno okolje starejših - Kovač, Lucija (Šport (Ljubljana), 2021)
Cilj raziskave je bil preveriti učinke integracije vadbenih postaj v bivalno okolje starejših. V raziskavi je sodelovalo 25 starostnikov (86,5 +- 3,8 leta) iz Doma starejših občanov Fužine. Vadeči so uporabljali ravnotežno stezo, integrirano v svoje bivalno okolje. Med vadbeno intervencijo smo z Likertovo lestvico spremljali stališča starejših do vadbe ravnotežja, oceno zahtevnosti vadbe in število ponovitev vaj na posameznih postajah. Rezultati naših meritev so pokazali, da so imeli vadeči podobna stališča ne glede na zahtevnost vaje in na teden, v katerem so vajo izvajali. Pri ocenjevanju zahtevnosti vadbe je bila ocena zahtevnosti lažjih in težjih vaj podobna, ne glede na teden vadbe. Pri rezultatih uporabe steze je v štirih tednih delež uporabe lažjih vaj upadel, zrasel pa je delež uporabe težjih vaj. Integracija vadbenih postaj za ravnotežje v bivalno okolje lahko pripomore k izboljšanju ravnotežja starejših in s tem deluje kot prevencija pred padci, hkrati pa skupinsko izvajanje vaj spodbuja medvrstniško sodelovanje ter s tem pozitivno vpliva na socialno vključenost in osamljenost, kar je pomembno predvsem pri starejših, ki živijo v domovih za starejše.
Keywords: balance; elderly; exercise stations; integracija; integration; physical acivity; ravnotežje; sport; stališča; starostniki; šport; telesna aktivnost; vadbene postaje