Modeliranje in ocena vplivov razpršenih ukrepov zadrževanja in ponikanja padavinske vode na odtok iz urbanega povodja - Radinja, Matej (Acta hydrotechnica, 2017)
Članek obravnava vpliv razpršenih ukrepov zadrževanja in ponikanja padavinske vode na mestu nastanka na odtok z urbanega povodja na študijskem primeru mesta Girona, Španija. Ti ukrepi (angl. SUDS) zmanjšajo količino vode, ki se iz kanalizacijskega sistema razbremeni v odvodnik, in tako prispevajo k njegovi boljši kakovosti. Za oceno učinkovitosti posameznih ukrepov smo v programu Autodesk Storm and Sanitary Analysis 2016 vzpostavili model urbanega povodja. V okviru raziskave smo na razbremenilniku za potrebe umerjanja modela merili pretoke. V skladu z razmerami v urbanem povodju, ki obsega 2,7 km2, smo razvili pet scenarijev možnih ukrepov razpršenega zadrževanja in ponikanja, ki so zajemali infiltracijske kotanje, infiltracijske jarke, zelene strehe in njihove kombinacije. Glede na kriterij zmanjšanja prelivanja na enoto izvedenega ukrepa se je kombinacija infiltracijskih kotlin in jarkov izkazala kot najučinkovitejši scenarij. Med scenariji s po eno vrsto ukrepa so bile najučinkovitejše infiltracijske kotanje. Ugotovili smo, da lahko razpršeni ukrepi znatno zmanjšajo količino razbremenjevanja iz mešanega kanalizacijskega sistema, medtem ko nudijo dodatne koristi. Zato bi morali biti vključeni v bodoče aktivnosti, povezane z upravljanjem voda na urbanih območjih.
Keywords: combined sewer overflow; distributed measures; infiltration; padavinska voda; ponikanje; površinski odtok; rain water; razbremenilnik mešanega kanalizacijskega sistema; razpršeni ukrepi; retention; surface runoff; zadrževanje