Transgeneracijska transmisija "taboriščne izkušnje" in molk - Jurić-Pahor, Marija (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2006)
Pojem transgeneracijska transmisija se prvenstveno nanaša na empirično opažanje, da starši (tudi stari starši) prenašajo svoje travmatske izkušnje in njihove posledice na svoje otroke (in vnuke). Posebne pozornosti je v tem sklopu deležna predvsem transmisija ekstremnih travmatskih izkušenj ljudi, ki so bili med fašizmom in nacizmom izpostavljeni preganjanju in bivanju v koncentracijskih taboriščih. Avtorica obravnava tematiko v tesni povezavi s pojavom molka , v katerem prepoznava kompleksen in mnogopomenski pojav, ki ne deluje toliko na zavestni kot zlasti na nezavedni ravni. To raven, ki se giblje v najkrhkejših območjih simbolnega, pa čeprav lahko pomeni silovito obliko komunikacije, poglablja s pomočjo znanstvene literature in (avto)biografsko zasnovanih gradiv (pisni teksti, kot so pričevanja, proza in pesmi, film, umetniške slike, grafike) ter narativnih intervjujev (n = 50), opravljenih v okviru temeljnega raziskovalnega projekta, ki ga avtorica vodi, financira pa Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije. Tako projekt kot tudi prispevek se težiščno nanašata na ljudi, ki jih prištevamo k tako imenovani prvi, drugi in tretji generaciji. Večinoma so se imeli oziroma se imajo za Slovence, to je pripadnike slovenske narodne skupnosti na Koroškem oziroma v Furlaniji Julijski krajini.
Keywords: Koroška; Friuli–Venezia Giulia; Furlanija-Julijska krajina; Primorska; Slovenian Littoral; narodne manjšine; zamejski Slovenci; nacizem; fašizem; koncentracijska taborišča