Slovensko približevanje Evropski uniji - Hafner-Fink, Mitja (Teorija in praksa, 2000)
Avtor izhaja iz predpostavke, da je odnos prebivalcev Slovenije do slovenskega približevanja Evropski uniji v veliki meri rezultat ideološkega delovanja slovenske politične elite, deloma pa tudi rezultat procesov (post)modernizacije slovenske družbe. Avtor to predpostavko preverja na podlagi analize podatkov iz raziskave Slovensko javno mnenje. Prikazani so rezultati regresijske analize, iz katerih je razvidno, da so najpomembnejši dejavniki, ki vplivajo na stališča o slovenkem približevanju EU, naslednji: informiranost oz. nasploh udeležba v prostoru množičnih medijev, raven izobrazbe anketirancev, njihova politična (ne)opredeljenost, občutek pripadnosti evropskemu prostoru in nacionalizem, ki se izraža v treh dimenzijah - nacionalni ponos, ksenofobija in protekcionizem.
Keywords: Slovenia; Slovenija; European Union; Evropska unija; ekonomske integracije; članstvo; družbena zavest; evropska identiteta; modernizacija; ideologija; javno mnenje