Dartfish – predstavitev kompleksnega in zmogljivega programskega orodja za kvalitativno analizo športnega nastopa - Vučković, Goran (Šport (Ljubljana), 2021)
Športna analitika je v zadnjem desetletju doživela izjemen razvoj. K temu je pripomogla vse izrazitejša potreba po detajlnih analizah in posledično ugotovitvah o športnem nastopu, ki jih trenerji in športniki uporabljajo za ustrezno načrtovanje in izvajanje trenažnega procesa z vseh vidikov tekmovalnega oziroma rezultatskega razvoja. Poleg tega na razvoj analitičnega razvoja močno vpliva vse večja rast in predvsem zmogljivost informacijske tehnologije, brez katere si temeljitega analitičnega pristopa ne moremo predstavljati. Na trgu je mogoče zaslediti veliko različne računalniške programske opreme, s katero lahko z različnimi postopki analiziramo športni nastop. Računalniški programi se med seboj razlikujejo po kompleksnosti in posledično zmožnosti izvajanja enostavnih ali pa zelo zahtevnih in naprednih analiz. Ena od kompleksnejših in zmogljivejših rešitev je predstavljena v članku, in sicer računalniški program Dartfish 10 Pro S.
Keywords: Dartfish; IKT; kvalitativna analiza; quantitative analysis; sodobna tehnologija; sport; sport analytics; šport; športna analitika; technology