Emocija v glasu - Kovačič, Dare (Psihološka obzorja (Ljubljana), 1995)
Emocije so telesni in duševni pojavi, ki se sprožijo v biološko, psihološkoali socialno pomembnih situacijah in imajo svoje stereotipne vzorce, opazne v telesni dejavnosti. Del teh vzorcev emocionalnega vedenja in doživljanja je tudi glas. Glas ima posebno mesto, ker je obenem snov govora insamostojen komunikacijski kod. Glasovni izrazi posameznih emocij pa imajo svoje značilne poteke v času, tempu, prekinitvah, višini, glasnosti, barvi in spremembah vseh teh, torej v objektivnih parametrih in ne le v subjektivnih pomenih.
Keywords: glas; komunikacija; čustva; obča psihologija