Outline of implemented eco-innovation activities - Hojnik, Jana (Organizacija (Kranj), 2014)
Namen: Eko inovacije zagotavljajo tako imenovano win-win situacijo, ko zmagata obe strani % v tem primeru podjetje in okolje. S tem si eko inovacije dodatno zvišujejo svoj pomen. Namen tega članka je prikazati/zagotoviti oris stanja dejavnosti vezanih na eko inovacije, na primeru podjetniških grozdov v regiji Jugovzhodne Evrope. Metodologija: V članku so prikazani rezultati raziskave izvedene na vzorcu podjetniških grozdov, v 11 državah Jugovzhodne Evrope. Za pripravo pričujoče analize je bil pripravljen vprašalnik sestavljen iz osnovnih vprašanj, povezanih s posameznimi skupinami, s kombinacijo odprtih in zaprtih vprašnj. Cilj vprašalnika je bil pridobiti pregled nad podjetniškimi grozdi in dejavnostmi vezanimi na eko inovacije. Analiza podatkov je bila opravljena s preprostimi opisnimi statistikami. Ugotovitve: Ugotovitve kažejo, da večina analiziranih podjetniških grozdov izvaja dejavnosti vezane na eko inovacije. Nadalje, rezultati kažejo, da je 40 podjetniških grozdov (od skupno 52) postavilo cilje vezane na podporo eko inovacijam v nacionalnih ali regionalnih programih. Tem sledi 35 podjetniških grozdov, kateri vključujejo cilje vezane na eko inovacije v svoji strategiji. Medtem ko je le 15 podjetniških grozdov primarno osredotočenih na eko inovacije. Obstoječe razlike v dejavnostih vezanih na eko inovacije nas skozi članek vodijo do diskusije zakaj se le te pojavljajo. Originalnost: Če povzamemo vse ugotovitve pričujoče analize je potrebno najprej poudariti velike razlike v obravnavanih državah glede dejavnosti vezanih na eko inovacije. Te razlike so lahko tudi odraz nacionalnega/regionalnega razvoja, v smislu gospodarskih kazalcev, kot je BDP. Istočasno pa nudijo mnogo priložnosti za izboljšanje in izmenjavo dobrih praks.
Keywords: ecology; ekologija; inovcije; podjetništvo; podjetja; družbena odgovornost; jugovzhodna Evropa