Klassifikacija slavjanskih jazykov na materiale Obščeslavjanskogo lingvističeskogo atlasa - Kuz'mina, Anastasija Sergeevna (Slovenski jezik, 2025)
Članek predlaga inovativen pristop h klasifikaciji slovanskih jezikov na podlagi podatkov, predstavljenih v Slovanskem lingvističnem atlasu. Pristop temelji na parni primerjavi refleksov praslovanskih samoglasnikov iz 780 lokacij. Za ugotavljanje narečne bližine je uporabljen hierarhični algoritem združevanja, ki omogoča razdelitev slovanskega območja na 15 območij. Pri vsakem območju se ob formalnem navaja tudi teoretičen opis.
Keywords: classification; dialectometry; dialektometrija; klasifikacija; Slavic languages; Slavic linguistic atlas; slovanski jeziki; Slovanski lingvistični atlas