Valuable ancient remnants and superstitious foolishness: religiosity, nationalism, and enchantment in 19th century Slovenian folklore - Mlakar, Anja (Acta Histriae, 2022)
Prispevek na primeru slovenske folklore druge polovice 19. st. predstavlja do sedaj še neraziskano tematiko prepletanja folklore, vsebujoče religiozne elemente, z na Slovenskem dominantno katoliško religijo ter vlogo te folklore v izgradnji slovenskega naroda. Avtorica na podlagi analize objav v Kmetijskih in rokodelskih novicah ugotavlja obstoj nekonsistentnega diskurza o vernakularni religioznosti, na katero so zbiralci naleteli med kmeti: vse, kar je bilo povezano s krščanstvom, je bilo vrednoteno pozitivno, nekrščanski elementi v folklori pa so bili ali visoko cenjeni (če so bili dojeti kot »poganski ostanki«) ali pa ostro obsojani (če so bili dojeti kot »vraževerje«). Folklora je morala odražati karakter »pravega Slovenca«, zato je bila podvržena moralnemu ocenjevanju in selekciji, vrednotilo se jo je na podlagi njene »uporabnosti« v procesu razvijajočega se slovenskega nacionalizma, s katerim je bilo tesno povezano tudi krščanstvo. Slednje je predstavljalo merilo za vrednotenje vseh drugih verovanj in praks, s katerimi so se zbiralci srečali med kmečkim prebivalstvom. Pri interpretaciji dojemanja folklore v 19. st. se avtorica prispevka nasloni tudi na koncept »očaranosti« (angl. »enchantment«), ki mu slovenski folkloristiki še nismo posvečali veliko pozornosti. V iskanju zaradi modernizacije domnevno izginjajoče očaranosti so namreč slovenski intelektualci projicirali čarobnost in skrivnostnost v preteklost in v nižje sloje družbe. Vernakularna religioznost 19. st. na Slovenskem se kljub poskusom moralnega vrednotenja in discipliniranja spodbujanega s strani graditeljev slovenskega naroda in katoliške Cerkve kaže kot izrazito pluralna, hkrati pa članek osvetljuje ideološke reinterpretacije folklore z religioznimi elementi v nacionalne namene. Izvirni doprinos članka predstavljata analiza uporabe in reinterpretacije folklore z religioznimi elementi v nacionalne namene ter vloga koncepta »očaranosti« pri dojemanju tedanje folklore.
Keywords: 19. stoletje; 19th century; enchantment; folclore sloveno; incanto (ingl. enchantment); nacionalizem; nationalism; nazionalismo; očaranost (angl. enchantment); Ottocento; religiosita; religiosity; religioznost; Slovenian folklore; slovenska folklora