Kdaj in kako ukrepati? - Černe, Martin (knjige, 2026)
Priročnik je namenjen vzgojiteljicam in pomočnicam vzgojiteljic (v nadaljevanju vzgojiteljice) v vrtcih. Nudi praktično oporo pri prepoznavanju in prijavi suma nasilja v družini nad otrokom. Pravna podlaga za ukrepanje izhaja iz Zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki zaposlenim v vzgojno-varstvenih zavodih nalaga dolžnost, da ob sumu nasilja nad otrokom obvestijo svetovalno službo ustanove, v kateri delajo, zatem sledi prijava na center za socialno delo, policijo ali državno tožilstvo ne glede na določbe o varovanju poklicne skrivnosti. Priročnik je nastal v sodelovanju z vzgojiteljicami in naslavlja najpogostejša vprašanja in dileme, s katerimi se soočajo pri zaznavanju in prijavi nasilja v družini. Sum nasilja ne zahteva dokazov. Zadostuje utemeljeni sum, ki ga vzbujajo spremembe v otrokovem vedenju, fizični znaki poškodb, izjave otroka ali informacije tretjih oseb. Preiskovanje suma ni naloga vrtca, temveč policije, centra za socialno delo in sodišča. Vloga vzgojiteljice obsega opazovanje, natančno zapisovanje opažanj, obveščanje svetovalne službe in vodstva ter nudenje čustvene podpore otroku, pri čemer je pomembno timsko delo. Pri sumu nasilja je prijava obvezna in jo je treba podati najpozneje v 24 urah. V nujnih primerih, ko je otrok življenjsko ogrožen ali je huje poškodovan, se je treba obrniti neposredno na policijo. Priročnik natančno opisuje mogoče fizične znake, vedenjske, čustvene, psihične in kognitivne spremembe pri otroku ter besedne izjave otroka, ki lahko nakazujejo na to, da je otrok žrtev nasilja v družini. Prav tako pojasnjuje vprašanje anonimnosti prijaviteljice ter naloge posameznih ustanov ob in po prijavi. Posebno poglavje je tudi namenjeno ravnovesju med profesionalno dolžnostjo in osebno stisko, ki jo lahko tovrsten postopek sproži pri vzgojiteljicah.
Keywords: družinsko nasilje; elektronske knjige; Nasilje nad otroci; Preprečevanje; Priročniki; vzgojitelji; Vzgojno-varstveni zavodi; zaznavanje