Spletišče Uporabna geografija v novi podobi in z novimi posodobljenimi orodji - Kikec, Tatjana (Geografija v šoli, 2024)
Hiter razvoj informacijsko-komunikacijske tehnologije je prispeval k njeni vsesplošni rabi, nepogrešljiva je postala tudi v izobraževalnem procesu. Na prenovljenem spletišču Uporabna geografija učitelji najdejo na enem mestu zbrana različna spletna in mobilna orodja, primerna za šolsko rabo. Orodja lahko uporabijo kot pripravo na izobraževalni proces ali skupaj z učenci oziroma dijaki tako v okviru rednega pouka, terenskega dela, šolskih ekskurzij kot v okviru izbirnih predmetov. Orodja so še zlasti primerna za uporabo na pametnih mobilnih napravah na terenu, kar še dodatno vpliva na motivacijo učencev oziroma dijakov. Poleg podpore načrtovanja šolskih ekskurzij spletišče ponuja različne tematske spletne in mobilne aplikacije, s katerimi uporabniki soustvarjamo zemljevide na izbrano temo. Iskalnik po zemljevidih omogoča poizvedovanje po izbranih območjih in po številnih tematskih podatkovnih slojih, izdelamo lahko lasten zemljevid, uporabimo pa ga lahko tudi na terenu za zbiranje informacij o območju, na katerem se nahajamo. Z uporabo spletišča pridobivamo nova znanja ter hkrati krepimo digitalno pismenost in razvijamo digitalne kompetence.
Keywords: digitalna kartografija; ekskurzije; excursions; Geografija; geography; ICT; IKT; Informacijsko-komunikacijska tehnologija; map search; mobile apps; mobilne aplikacije