Specifike jezikovnih izbir novinarjev v radijskih novinarskih dvogovornih žanrih - Verovnik, Tina (Teorija in praksa, 2009)
V prispevku so predstavljena izhodišča in rezultati raziskave, v kateri je avtorica ugotavljala, ali jezikovne izbire novinarjev v radijskih novinarskih dvogovornih žanrih primarno regulira žanr kot institucionalizirana oblika novinarskega sporočanja ali pa se v njih pojavljajo tudi jezikovne izbire, ki so podrejene drugačni, nežanrski (tržni ali kateri drugi) logiki. Analiza gradiva je pokazala, da se glede na različne dejavnike - prevladujoča sta žanr in občinstvo, posredno še tip medija - na enem polu oblikujejo stilni tipi, ki se v realizaciji približujejo modelu (govorjenega) knjižnega jezika oziroma kultiviranim sociolektom poslušalstva, na drugem polu pa stilni tipi, v katerih je mogoče prepoznati tipične zaznamovalce obrobnih ali ekscesnih sociolektov, značilnih za posamezne skupine poslušalcev radijskega programa oziroma za širše ciljno občinstvo.
Keywords: Novinarji; Radio; Novinarske zvrsti; Journalists; Intervju; Journalistic genre; Stilistika; Interview; Stylistics; mass media; množični mediji; radijski govor; Slovene; slovenščina; raziskave