Razvrščanje gibalnih kompetenc in temeljnih gibalnih veščin - Svetek, Urša (Šport (Ljubljana), 2021)
Temeljne gibalne veščine so osnova, ki otrokom in mladostnikom omogoča sodelovanje v gibalnih aktivnostih. Če strokovnjaki dobro poznajo temeljne gibalne veščine, lahko otroke in mladostnike spodbujajo k sodelovanju pri gibalnih aktivnostih za vrednotenje in izboljšanje njihovih temeljnih gibalnih veščin. S pregledom literature smo ugotovili, da gibalne kompetence in temeljne gibalne veščine niso dobro opredeljene, saj avtorji za iste pojme uporabljajo različne izraze ter v literaturi ne opišejo vedno gibalnih nalog, ki jih uvrščajo med gibalne kompetence ali temeljne gibalne veščine.
Keywords: adolescents; children; gibalna aktivnost; gibalne sposobnosti; mladostniki; motor ability; motor activity; otroci; physical education; sport; šport; športna vzgoja