K zgodovini slovenskih naselbin v Kaliforniji - Klemenčič, Matjaž (Zgodovinski časopis, 1999)
Prispevek obravnava pregled zgodovine slovenskih naselbin v Kaliforniji v obdobju od naselitve prvih slovenskih naseljencev sredi 19. stoletja do devetdesetih let 20. stoletja. Obravnava zgodovino naselitve Slovencev v San Franciscu, Fontani, Los Angelesu in drugih kalifornijskih mestih v krajevnem in časovnem okviru, njihovo organiziranost v društvih, cerkvenih organizacijah ter slovenskih narodnih domovih in zgodovino slovanske župnije Rojstva Gospodovega v San Franciscu.
Keywords: Slovenci; Slovenes; izseljenci; zgodovinski pregledi; United States of America; ZDA; Kalifornija; California; culture; kultura; organizacije; društva; association