Konflikt med državo in gospodarskimi subjekti - kdaj državne intervencije presegajo ustavne omejitve - Knez, Rajko (Podjetje in delo, 2025)
Prispevek pojasnjuje presojo omejitvenih ukrepov podjetniške svobode. Slednjo zagotavljata Ustava v 74. členu in tudi pravo Evropske unije v 16. členu Listine o temeljnih pravicah EU. Zagotavljajo jo tudi štiri svoboščine notranjega trga EU in pravila konkurence. Vendar ta človekova pravica in temeljna svoboščina ni absolutna. Kadar so prepoznani razlogi za omejevanje, ki se lahko uvrstijo pod javni interes oziroma po pravu EU pod pojem prevladujočega javnega interesa ali obveznih zahtev, je mogoče, če so nadalje izpolnjeni tudi koraki testa opravičljivosti, opravičiti omejitev podjetniške svobode. Ustavno sodišče je razvilo prilagojen test načela sorazmernosti, ki ni povsem enak testu opravičljivosti, kot ga zahteva pravo EU. Prispevek pojasnjuje, da slednji zahteva večjo sodno angažiranost. Takšen test zožuje zakonodajalčevo polje proste presoje, na drugi strani pa postavlja pred večji izziv sodno presojo, ki bi morala iskati mejo med širokim poljem zakonodajalčeve proste presoje in manj zadržano sodno presojo.
Keywords: EU Charter of Fundamental Rights; freedom to conduct a business; javna korist; Listina EU o temeljnih pravicah; omejevalni državni ukrepi; overriding reasons in the public interest; Pravni spori; prevladujoči razlogi v javnem interesu; prilagojen test sorazmernosti; public interest; reasonableness test; restrictive state measures; svobodna gospodarska pobuda; tailored proportionality test; test razumnosti; Ustavno pravo