Praktična uporabnost reduciranega modela ekspertnega sistema potencialne uspešnosti v prostoru morfološko-motoričnih razsežnosti mladih košarkarjev - Erčulj, Frane (Šport (Ljubljana), 2018)
Na osnovi ekspertnega znanja in večletnih raziskav smo na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani v preteklosti razvili številne večstopenjski modele ekspertnih sistemov za ugotavljanje potencialne uspešnosti (potenciala) košarkarjev. V pričujoči raziskavi predstavljamo in validiramo močno reduciran model, ki ga sestavljajo tri morfološke in pet motoričnih razsežnosti, ki pomembno vplivajo na uspešnost igranja košarke. Rezultati validacije modela na osnovi meritev 41 mladih košarkarjev dveh državnih reprezentanc (U15 in U16) in ocen aktualne in prognostične uspešnosti šestih košarkarskih ekspertov (trenerjev) kažejo na nizko stopnjo povezanosti med ocenami potencialne in igralne uspešnosti, ki ne dosega meje statistične značilnosti. Pri tem je povezanost med ocenami potencialne in aktualne uspešnosti (r = 0.22) nekoliko višja kot povezanost med ocenami potencialne in prognostične uspešnosti (r = 0.09). Nizka stopnja skladnosti vsekakor terja razmislek o spremembi odnosov med spremenljivkami ter drugačnem oblikovanju uteži in normalizatorjev. Predvsem pa bo očitno potrebno model razširiti z nekaterimi spremenljivkami, ki merijo sposobnosti in značilnosti, ki v pričujočem modelu niso zajete.
Keywords: ekspertni sistemi; košarka; košarkarji; morfološke lastnosti; motorične sposobnosti; validacija