Aktualna vprašanja razvoja obramboslovja - Malešič, Marjan (Teorija in praksa, 2013)
Študij splošne ljudske obrambe in družbene samozaščite, kot se je sprva imenoval, smo na tedanji Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo prvič izvajali v študijskem letu 1975/76. Študij je bil proizvod tedanje obrambne in varnostne doktrine, ki je med drugim zapovedala obsežne obrambno-varnostne priprave gospodarskih subjektov in drugih civilnih struktur ter poučevanje obrambnih vsebin v srednji šoli in na univerzi, za kar so bili potrebni civilni obrambni strokovnjaki, ki jih je zagotavljal omenjeni študij. Z njegovo uvedbo je bila vzpostavljena tudi možnost razvoja novega strokovnega in znanstvenega interdisciplinarnega področja, obramboslovja. Razvoj obramboslovja kot vede so v prvi vrsti zaznamovali opredeljevanje predmeta proučevanja, ki je bil razpršen po različnih, ne zgolj družbenih vedah, vzpostavljanje teoretskih konceptov in izbor ustreznih metod kot podlage za kabinetno in empirično raziskovanje, ponotranjenje načel znanstvenega delovanja in norm akademskega habitusa, oblikovanje avtonomnega, vendar ustvarjalnega odnosa do okolja, predvsem do politike in obramboslovne prakse ter iskanje refleksije svojih teoretskih in empiričnih spoznanj v mednarodnem akademskem okolju. V zadnjem času se v procesu "epistemološke uresničitve" obramboslovja pojavljajo tudi problemi, ki jih navajamo v sklepnem delu članka.
Keywords: Autonomy; Avtonomija; Defence doctrine; Development; Fakulteta za družbene vede; Methodology; Metodologija; Obramboslovje; Razvoj; Slovenia; Slovenija; študij obramboslovja