Zu den Determinanten des Kommunikationsereignisses im Text - Bračič, Stojan (Acta neophilologica, 1988)
Prispevek prinaša zametke analize tistih komunikativnih determinant, ki opredeljujejo sporazumevanje med komunikativnimi partnerji. Pri tem želi vnesti v številne faktorje in pogoje komunikativnega procesa, ki so med seboj v resnici najtesneje prepleteni in soodvisni, določeno sistematizacijo. Tako razlikuje 5 determinantnih kompleksov: kavzalni ali vzročni sklop, intencionalni, tematsko-predmetni, situativni ter operacionalno-strateški sklop faktorjev in pogojev komunikativnega dogodka. Kavzalni vidik opredeljujevzročno pogojenost vsakega komunikativnega dogodka, katera dialektično prehaja v namernost, namenskost, tako da se motivacija praviloma realizira v cilju oz. rezultatu komunikacije. Tematsko-predmetni vidik skuša razmejiti pojme, kot so predmet komunikacije, snovna podstat, tema, komunikativna naloga, komunikativna funkcija, naslov besedila. Situativni vidik obravnava množico različnih komunikativnih pogojev, ki tvorijo okvirno situacijo vsakega komunikativnega dogodka, operacionalno-strateški vidik pa nakazuje bogastvo možnosti za konkretno jezikovno oblikovanje sporčila, upoštevaje zgoraj omenjene okolnosti. Sestavek poskuša nakazati tudi možnost hierarhizacije omenjenih faktorjev - tudi v smislu konstantnosti in variabilnosti - ter različne stopnje subjektivnostne oz. objektivnostne naravnanosti posameznih determinant.
Keywords: besediloslovje; govorno dejanje; komunikologija; teorija sporočanja