Seznam slovenskih imen v Sloveniji živečih sovk (Lepidoptera, Noctuidea) - Jež, Matjaž (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2023)
Predstavljen je seznam sovk (Noctuidae) Slovenije z latinskimi in slovenskimi binarnimi imeni, ki obsega 191 rodov in 474 vrst. Izhodišče tega seznama je Hafnerjev seznam metuljev Kranjske iz leta 1910, ki je dopolnjen s Carneluttijevim seznamom iz leta 1992. Seznama sta favnistično dopolnjena ter taksonomsko posodobljena z lastnimi in drugimi javno dostopnimi podatki. Osnovni namen članka je predstaviti slovenska imena sovk in metodo njihovega nastanka. Predstavljena je tudi kratka zgodovina razvoja imenovanja vrst v Evropi in Sloveniji. Slovenska imena so bila določena po načelu Linejeve binarne nomenklature ob upoštevanju etimologije latinskih imen in lastnosti metuljev.
Keywords: metulji; moths; owlet moths; Slovenia; Slovenija; sovke