Antes de la manzana - Zovko, Maja (Verba hispanica, 2012)
Zbirka kratke proze Lourdes Ortiz Voces de mujer (Ženski glasovi), ki je bila prvič objavljena z naslovom Los motivos de Circe (Motivi Kirke) in nato ponovno leta 2007 pri založbi Iberoamericana/Vervuert, je posvečena velikim ženskim likom iz grške mitologije in judovsko-krščanske tradicije. Pisateljica izhaja iz Odiseje in Svetega pisma ter na novo interpretira in spreminja starodavne zgodbe tako, da junakinjam, kot so Eva, Kirka, Saloma, Penelopa in Batšeba, odvzema skozi stoletja dodeljeno stereotipno podobo. Lourdes Ortiz je uspelo posredovati psihološke značilnosti svojih junakinj z lirično obarvanim in skrbno izbranim jezikom, kratkimi vsebinskimi povzetki, ki so intenzivno olepšani, zahvaljujoč nizu čudovitih sugestivnih podob in večplastni uporabi metafor, ter s skrbno izbranimi glagolskimi časi. Članek skuša raziskati pojem časa v kratki prozi Lourdes Ortiz, in sicer gre za prekinjanje linearnosti, vzporedne in ciklične konstrukcije, porazdelitev glagolskih časov ter za kronološke reference. Časovnost avtorici služi v podporo osnovnemu cilju, tj. dognati notranjost starodavnih večplastnih likov in tako ponuditi počlovečeno podobo velikih zgodb, ki predstavljajo del našega skupnega spomina.
Keywords: Ortiz, Lourdez: Voces de mujer; Spanish literature; španska književnost; literarne študije; klasična mitologija; čas