Pravna narava obveznosti po 68.a členu Zakona o davčnem postopku - Podlipnik, Jernej (Podjetje in delo, 2016)
Članek obravnava pravno naravo denarne obveznosti po 68.a členu slovenskega Zakona o davčnem postopku. Čeprav je ta poimenovana kot posebni davek na posameznikov neprijavljeni dohodek, avtor trdi, da je ni mogoče, vsaj ne v celoti, opredeliti kot davek, temveč kot posebno administrativno (upravno) sankcijo, saj so posamezniki obremenjeni bolj, kot bi bili, če bi se jim odmeril splošni davek na dohodek. Čeprav so administrativne (upravne) sankcije eno od sredstev za boj proti davčnemu utajevanju, pa je ustavnost obravnavane ureditve dvomljiva, in sicer tako z materialnopravnega kot s procesnopravnega vidika.
Keywords: davčne utaje; davčni nadzor; davčni postopek; davki; sankcije