Analiza razlik v dosežkih učencev/dijakov ter analiza primarnih in sekundarnih učinkov družbenih razlik na dosežke učencev/dijakov - Gaber, Slavko (Šolsko polje, 2009)
V sekundarni študiji smo naravoslovne dosežke slovenskih učencev/dijakov, zbranih v okviru mednarodne primerjalne raziskave znanja PISA 2006, analizirali na ozadju socialne reprodukcije. Posebej so nas zanimale primerjave z izbranimi državami: Finsko, Estonijo in Norveško, mestoma pa tudi primerjave z drugimi vključenimi državami, zlasti z dosežki učencev/dijakov na ravni povprečja držav OECD. Rezultati analize razlik v dosežkih učencev/dijakov med šolami in znotraj šole kažejo, da je treba velike razlike v dosežkih slovenskih učencev/dijakov med šolami pripisati različnim srednješolskim izobraževalnim programom, v katere so bili naši 15-letniki že vključeni v času preverjanja znanja. Tudi vsi nadaljnji izračuni, s pomočjo katerih smo dosežke slovenskih učencev/dijakov in njihovih vrstnikov iz primerjanih držav pojasnjevali z vključenimi napovedniki, kažejo, da izračuni in interpretacija o razlikah v dosežkih učencev/dijakov med šolami in v šolah, ki je prikazana v poročilu PISA 2006, niso dovolj natančni, ker spregledajo nekatere pomembne razlike med šolskimi sistemi v različnih državah. Upoštevajoč rezultate, prikazane v poročilu PISA 2006, lastne izračune in različne koncepte pravičnosti in učinkovitosti izobraževalnega sistema, smo ugotovili, da ima ekonomski, socialni in kulturni status staršev učencev/dijakov (ESKS) na primarni ravni pomemben učinek na dosežke učencev/dijakov. Izsledki analize primarnih in sekundarnih učinkov socialne neenakosti (vključitev učencev/učenk v različne izobraževalne programe, aspiracija in motivacija dijakov/dijakinj v različnih izobraževalnih programih, ocene, ki jih prinesejo s seboj, vloga ESKS pri vključitvi v različne programe ob enakih šolskih ocenah) pa kažejo, da je treba v slovenskem šolskem sistemu izoblikovati mehanizme in ukrepe, s katerimi bi zmanjševali učinke socialne neenakosti.
Keywords: dijaki; družbena neenakost; družbene razlike; mednarodne raziskave; Slovenija; učenci; učna uspešnost; znanje