Gospodarstvo. N0VI VIR G0SP0DARSKIH D0H0DK0V. Toplo jesensko solnce nam obeta še tako kapljico, ki anore modrim zmešati glavo, ali pa tudi razveseliti in po•sladkati one, ki hočejo ohraniti v vseh trenutkih bistro glavo. Ker slednje kapljice navadno že proti spomladi zmanjka, bi bilo umestno, ako se kateri izmed naročnlKov »Gospodarja«, ki čuti več podjetnosti in ima vlnogradno jposestvo, oprime pridelovanja žlahtne vinske kapljice, ki posladka bistre glave. »Prerod« priporoča naslednji način pripravljanja s flterlliziranjem: Grozdje se kot navadno stisne in precedi mošt, da bo 1x>lj cist. V bakrenem kotlu (žganjarski kotli so zato prav primerni) segrejemo sok do 85°C, da se glivice umorijo. 6ok se ne sme shladitd, ampak se mora takoj pretočiti v posodo. Ko se posoda zapre, mora imeti sok vsaj še 72°C toplote. Uporabljiv je vsak sod, četudi je preje vseboval mošt i** • PREGLED SADNIH VRST V PTUJSKE31 OKRAJU. Sadna razstava v Ptuju dne 2., 3. in 4. oktobra 1926. Sadni ogled se je vršil v ptujskem okraju po strokovnjakih in sadjarjili v preteklem tednu. Ugotovljeno je, da je v ptujskem okraju še dovolj lepega dn zdravega sadja in da so zlasti razširjene najboljše vrste, ki sluiijo za trgovino in izvoz sadja. Letos se je že naložilo na ptjuskem ) kolodvoru nad 150 vagonov sadja. Za izvoz ga je še gotovo d.^ l00 vag°n°v. — Žalibog se nekatere sorte, kakor je pariški rambur, prava kanada, že sedaj trgajo raz dreves in se nalagajo. Sadje, potrgano prezgodaj, se dobro ne drži in uvene. To pa škoduje našemu sadnemu izvozu. Zato priporocamo sadjarjem, naj ne prodajajo nezrelega sadja, in ga tudi naj ne trgajo, predno ni dozorelo. Najboljše sadne sorte, ki dobro uspevajo v ptuj&kem okraju ter so za sadno trgovino zelo sposobne in iskane, so: Baumanova reneta (rdeče jabolko), kanada (veliki in zelo okusni sad), bobovec (zelo trpežni in neobčutljivi sad), bbskoopski kosmač (veliko lepo jabolko). Poleg teh glavnih štirih sort še pridejo v poštev, ker so zelo razširjene: dainazonka, po domače imenovana ledreršca, in štajerski mošancelj, slednji le za visoke hribovite lege. Ker je sadni ogled podal, da imamo v ptujskem okraju kljub deževnemu vremenu še vendar dokaj lepega ia dobrega sadja, se bo vršila v Ptuju okrajna sadna razstava in sicer dne 2., 3. in 4. oktobra t. 1. v Narodnem domu. Sedaj prihajajo v Ptuj sadni kupci iz daljnih krajev, celo iz Holandije so prišli, in iščejo lepega sadja prej imenovanih vrst več deset vagonov. Kdor hoce tedaj sadje prodati, naj to javi na ptujsko sadno podružnico, ki bo posrodovala, da bo sadje dobro prodano. Pri tem pa še opozarjamo enkrat na to, da se sadje naj prerano ne trga, ker bi to škodovalo našemu sadju, zlasit pa sadnim cenam. Na sadni razstavi bo vsak sadjar lahko razstavil svoje najlepše in najboljše sadje. Sledil bo te dni poziv na sadjarje, da svoje sadje prdnesejo v Ptuj na razstavo. Za posetnike razstave je dovoljena polovična vožnja po železnici. Redna letna skupšžina Društva kmetijskili strokovnjakov za Ljubljansko in Mariborsko oblast se vrši v soboto In nedeljo, dne 18. in 19. t. m. v Mariboru na vinarski šoli. Poleg iureditve društvenih zadev predvideva program skup&cine razpravo o stanovskih in kmetijskih, odnosno splošno narodno-gospodarskih vprašanjih. Oficijelni sipored skupšcine je razviden iz »Kmetovalca« z dne 31. avgusta t. 1. Dolžnost vsakega društvenega člana je, da tej važnd društvend skupšcini prisostvuje. Pristop imajo tudi absolventi ilcmetrjskih šol, kd še niso člani, ako ]ih vpeljejo kmetijski strokovnjaki-člani. Da se olajša udeležba na tej skupščini, je Izposloval odbor dvodnevno odsotnost (brez potovanja) za vse društvene člane, ki so v kmetijski javni službl. Tovariši privatni kmetijski nameščenci, ali oni, ki so samostojni gospodarji, imajo, ako se skupšoine udeleže, v času od 16. do 21. t. m. pravico do polovične vožnje na državnih železnicah. Pri potovaiiiii na skupščino kupijo celo karto do Maribora in jo dajo na odhodni postaji žigosati z mokrim postajnim žigom. Ta karta, ki je v Mariboru nl oddati, bo veljala z društveno legitimacijo za brezplačno vožnjo nazaj. Legitimacijo bo prejel vsak udeleženec na zborovališču. člani, ki se še niso prijavili, naj sporocijo takoj odboru, če se bodo udeležili povodom skupščine sku pnega obeda in večerje dne 18., zleta dne 19. t. m. popoldne ter oe reilektirajo na prenocišče od 18. na 19. in ev. od 19. na 20. t. m. Za vse to so potrebne prijave in naj pripišejo zamudndki sami sebi, ako jim odbor v tem ozira ne bo mogel iti na roko. Spored družabno-pouonega zleta dne 19. t. m. se bo objavil na dan skupščine. — Predsednik: A. Žinavc s. r. Tajnik: Joško Sattler s. r. Na sestanku užiteljev kmet.-nadaljevalnih šol dne 8. septembra v Celju se je sklenilo sled&če: 1. Lansko leto začete kmetijsko-nadaljevalne šole se naj letos nadaljujejo in otvorijo II. razred. Kmetijsko izobraženstvo naj se jih oklene z vso Ijubeznljo, naj jim nudi vso mogoco pomoč in naj jim skuša pridobiti sredstva za vzdrževanje. Z dobro voljo bomo zmagali začetne težkoče. 2. Ustanavljanje novih kmetijskonadaljevalndh šol naj se do razčiščenja položaja opusti, razen v krajih, kjer bi lokalni faktorji popolnoraa mogld kriti vse stroške Iz svojega. 3. Med tem časom naj bi Kmetijska družba, kmetijske podružnice ter občine opetovano opozarjale kmetijsko ministrsWo na potrebo kmetijsko-nadaljevalnega pouka. Narodni poslanci se naprošajo, da pri novem proračunu ščitijo to za nas potrebno postavko. 4. Kmetijska družba za Slovenijo v Ljubljani se naproša, da podpira kmetijsko-nadaljevalne šole, kot podpira zborni,ca za trgovino in obrt v Ljubljani obrtno-nanadaljevalne šole. 5. Kmetijska družba, Sadjarsko in vrtnarsko društvo, Čebelarsko društvo, ljubljanska in celjska zveza zadrug se prosijo, da pošiljajo brezplačno po 1 izvod svojih publikacij za knjižnico teh šol. 6. Za izobrazbo uči teljev na kmetijsko-nadaljevalnih šolah naj priredi država med pooitnicami šesttedenske tečaje na kmetijskih solah s popolno brezplačno oskrbo. Za mariborsko oblast bi bil najprimernejši Št. Jurij ob j. ž. Priredba 'najmarinc. Napovedi najemninskega donosa v letn 1926 za obdačbo v letu 1927, bi se bile morale vložiti do 31. avgusta 1926. Hišni posestniki, ki imajo hiše V najem oddane proti najcmnini v denarju ali kojih najemniki odslužujejo najemnino z delom, se vabijo, da napovedi nemudoma vložijo. Če se jim tiskovine niso doposlale, naj jih potom župana zahtevajb pri davčnem okrajnem oblastvu. Kdor napovedi ne vloži, se v smislu člena 203 finančnega zakona za leto 1926-27 kaznuje z denarno globo do 180 D in pride po okolnostih tudi v preiskavo zaradi zatajbe najemnine. Rečica ob Savinji. Dne 21. septembra t. 1. se bode vršil prvi živinski in blagovni sejem v Rečici ob Savinji. Vsled vsestranskc želje prebivalstva, poživili so se zopet živinski in kramarski sejmi v Rečici. Radi izredno ugodne lege in radi prvovrstne plemenske živine, katera je v zadnjem času na najboljšem glasu, se nudi kupcu in prodajalcu priložnosl, da nabavi tu zajamčeno dobro blago in da proda svojo odvišno živino. Redni sejmi se bodo od sedaj vršili: 21. septembra, 6. novembra, 17. marca, 4. julija. Občinstvo se vabi, da se teh sejmov v obilnem številu udeležuje. Kmetje in lesni trgovci Mariborske oblasti! Kmetje in trgovci, ki imate rudokopni smrekov, borov in jelkin Iea, prodajte les direktno na tvrdko Dragotin Korosec, Gore- nte Re&ca °b Paki> kjer bodete dobili sigurno zajamčeno olažilo. Posredovalci in medkupoi izključeni! Pošljite svo|e ponudbe od m3 franko vagon Vaše nalagalne postaje, na tar bodete dobili vsa tozadevna pojasnUa. 1219 3—1 Mariborsko sejmsko poročilo dne 14. septembra 1926. Povprečne cene za različne vrste živali: debeli voli 1 kg žive teže 8 do 850 D, poldebeli voli 7 do 7.50, plemenski voli 4 do 6.50, biki za klanje 5.50 do 6, klavne krave debele 6 do 650, plemenske krave 5 do 5.50, krave klobasarice 3.50 do 4.50, molzne krave 4.50 do 5.50, breje krave 5 do 8, mlada živina 10. Prodalo se je 382 komadov (85 za Avstrijo, 16 za Italijo). — Mesne cene: volovsko meso 9 do 18 D, telečje meso 10 do 19 D, svinjsko meso 10.50 do 27 D. Prigon: 12 bikov, 9 konj, 190 rolov, 444 krav in 6 telet. — Kupčija je bila zelo živahna. Mariborski trg dne 11. septembra 1926. Na ta trg so slaninarji pripeljali 32 vozov z 61 zaklanimi svinjami, kmetje pa 35 vozov kpompirja, 16 vozov čebule in zelenjave in 25 vozov sadja. Glede mesa so slaninarji kakor tudi domači mesarji ostali pri dosedanjih cenah. — Perutnine in drugih domačih živali je bilo to pot le okoli 600 komadov in kljub temu so ostale cene pretečenega tedna, samo domači zajci in domači golobje so bili nekoliko ceneji. — Krompir, zelenjava, druga živila, sadje, cvetlice. Cena krompirju se je zvišala in sicer se je prodajal po 1.25 do 2 D kg tato, ker kakor kmetje trdijo, je krompir začel gniti po njivah, vsled česar ga bo pičlo. Cebule in česns. je pa zelo veliko in zato so bile tudi cene zelo nizke. Čebula se je prodajala po 1.50 do 3 D, česen 3 do 6 D venec; kislo zelje 3 do 4, paradižniki 2 do 4 kg, ohrovt in glavnata solata 0.25 do 2 D komad, endivija 0.25 do 1 D komad, fižol 1 do 1.50 D kupček, buče 1 do 3 D komad. Sadje: jabolka in hruške 2 do 4 D, slive 1.50 do 3 D, breskve 6 do 14, grozdje 7 do 14 D kg, borovnice 1.50, brusnice 5 do 8 D, maline 4 D liter. Mlečni proizvodi: mleko 2 dia 2.50, smetana 11 do 14 D liter, surovo maslo 36 do 40, čajno 50 do 60, kuhano 40 do 44 D kg. Jajca so se podražile in sicer 1.25 do 1.50 D komad, med 25 do 30 D kg, oljčno olje 30 do 40 D, bučno olje 18 do 22 D liter. — Cvelice 0.50 do 6, v loncih 15 do 50 D komad. — LonCena in leaena roba 1 do 120 D komad, brezove metle 2.25 do 5, lesene grabIje 6 do 8, lesene vile 5 do 8, cepci 7 do 10 D komad, leseni sodi 100 do 500, leseni vozovi 1500 do 2000 D komad. Seno in slarua na mariborskem trgu. V torek 7. t. m. je bilo 14 vozov sena in 4 vozovi otave, v soboto 11. t. m. pa 20 vozov sena, 6 vozov otave in vozov slame na trgu. Cene so bile senu 80 do 90, otavi 70 do 80, slami pa 40 do 50 D za 100 kg. Kakor kmetje trdijo, je to leto seno večjidel počrnilo in segnilo, otavo pa živina, posebno konji jesti nočejo in posledica temu bo, da bodo cene senu znatno poskočile, vsled česar se bode tudi živina podražila. Hmeljarsko društvo v Žalcu, dne 11. septembra 1926. Resen opomin vsem hmeljarjem! Hmeljarsko društvo že 46. leto uči hmeljarje, kako se hmelj pravilno obdeluje, kako se dozoreli hmelj pravilno obira, sortira, suši in baša — uči jih pa tudi poštenosti pri hmeljski kupčiji — a vse zaman! — Komaj se je pričela hmeljska sezona, že so prihiteli hmeljski prekupci k druStvenemu vodstvu ter se bridko pritoževali, rekoč, da naši hmeljarji še vedno ne znajo pravilno ravnati z obranim hmeljem in da tudi pri hmeljski kupčiji niso pošteni. Vse to nam dela sramoto in nam škoduje ter uničuje naš ugled na svetovnem trgu, vse to pripomore, da bode podleglo naše hmeljarstvo v hudem konkurenčnem boju in da se nam bode konečno iztrgal iz rok lep, veliki in dober kos kruha, ki ga imamo v hmeljarstvu. D>ogaja se namreč obilokrat, da hmeljarji bašajo nezadostno suh hmelj, ki se potem pokvari hmeljarjem v veliko škodo, kupcem pa v veliko sitnost — dogodilo se je, da so hmeljarji nabasane bale hmelja po sredini zalivaji z vodo, da bi kupca opeharili — dogaja se, da hmeljarji oddajajo manj hmelja, nego so ga prodali itd. Vsega tega se morajo naši hmeljarji odvaditi, vse to mora zginiti, ako si hočemo ohraniti hmeljarstvo kot najizdatnejši vir blagostanja. Gg. poverjeniki so naprošeni, da zberejo v nedeljo po sv. opravilu vse hmeljarje in jim preberejo ta resni opomin Hmeljarskega društva. Za društveno vodstvo: Fr. Roblek 1. r. A. Petriček 1. r. IX. brzojavno poročilo: Žatec ČSR., 8. septembra 1926. Mirno. Gene od 3700 do 4200 čK za 50 kg. — Nurnberg, 8. septembra 1926. Dovoženih 150, prodanih 50 bal. Mirno — zeleno blago pri neizpremenjenih cenah. X. poročilo: Žatec, CSR., 11. septembra 1926. Živahnejša kupčija — prijazno razpoloženje — cene od 3600 do 4150 čK za 50 kg. — Nurnberg, 11. septembra 1926. Dovoženih 170, prodanih 60 bal tržnega hmelja po 400 do 455 M za 50 kg. Za transit hmelj mirno — po slabem hmelju se ne vprašuje. NB. Ker je več kot polovica hmelja prodanega, se bodo zanaprej pošiljala tržna poročila le onim članom, ki se bodo zglasili zanj.