Pojmovanje odvisnika in razmerja med nadrednim in odvisnim stavkom - Cazinkić, Robert (Jezikoslovni zapiski, 2004)
V razpravi je obravnavano strukturalno pojmovanje odvisnika in iz tega izhajajoče sestavniško razmerje med nadrednim in odvisnim stavkom. V skladu s tem je prevrednoteno razumevanje podredno zložene povedi, v njenem okviru pa se drugače ugotavljajo meje med glagolskimi stavki. V slovensko jezikoslovje se uvaja pojem matičnega stavka. V prispevku se s kritičnim prikazom pojma obglagoskega prilastka problematizira tudi standardni nabor delov stavčnih členov.
Keywords: Slovene; slovenščina; sintaksa; odvisniki; strukturalna lingvistika