Prišleki kot maturitetni roman - Zupan Sosič, Alojzija (Jezik in slovstvo, 2009)
Maturitetni roman Prišleki (1984-1985) Lojzeta Kovačiča (1928-2004) je sodobni slovenski roman, ki zahteva sodobne pristope in razlage. Da bi bralec prebral besedilo poglobljeno in pravilno, se lahko na branje romana pripravi s poznavanjem osrednjih pojavov, potez ali značilnosti: realistični modernizem, esejizacija, pripovedni opis, ugankarski opis, otroška perspektiva, nezanesljivi pripovedovalec, avtobiografija in natančni spomin.
Keywords: autobiography; avtobiografija; esejizacija; Kovačič; Kovačič, Lojze; Kovačič, Lojze: Prišleki; matura; maturitetni esej; maturitetni roman; nezanesljivi pripovedovalec; otroška perspektiva; pripovedni opis; realistični modernizem; Slovene literature; slovenska književnost; ugankarski opis