Življenjske navade pacientov z arterijsko hipertenzijo v domačem okolju - Potočnik, Špela (Obzornik zdravstvene nege, 2012)
Izhodišča: Arterijska hipertenzija je bolezen sodobnega časa in pomemben socialnomedicinski problem, saj je najpomembnejši dejavnik tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni. Obolevnost z arterijsko hipertenzijo z starostjo narašča, vendar tudi med mladimi ta bolezen ni neznanka. Pomemben del zdravljenja predstavlja tudi življenjski slog pacientov, saj lahko že z njegovo spremembo pripomorejo k izboljšanju te bolezni. Namen raziskave je bil ugotoviti, kakšne navade imajo pacienti z arterijsko hipertenzijo. Metode: V raziskavi je bila uporabljena deskriptivna raziskovalna metoda. Podatki so bili pridobljeni z anketnim vprašalnikom, ki je vseboval 26 vprašanj, od tega 22 zaprtega tipa in štiri vprašanja polodprtega tipa. Vprašanja polodprtega tipa so bila analizirana na podlagi vsebinske analize. Anketni vprašalnik je nastal izključno za raziskavo, ki je bila izvedena aprila 2011. V raziskavi je sodelovalo 50 pacientov z arterijsko hipertenzijo, ki so v omenjenem obdobju obiskali zdravnika družinske medicine v Ambulanti za družinsko medicinona Zdravstveni postaji Šoštanj. Rezultati: Raziskava je pokazala, da anketirani sicer poskušajo upoštevati načela zdravega načina življenja, saj 70% anketiranih ne kadi, 30 % anketiranih nikoli ne pije alkohola, 54 % anketiranih si nikoli ne dosoljuje hrane, kavo pa kljub vsemu vsakodnevno uživa kar 56 % anketiranih. Zaskrbljujoče je, da ima kar 76 % anketiranih prekomerno telesno težo. Diskusija in zaključek: Medicinske sestre in drugi zdravstveni delavci imajo pomembno vlogo pri preventivnem delovanju in izobraževanju ljudi o zdravem načinu življenja. Zdravljenje je lahko uspešno le, kadar je pacient motiviran in je tudi pripravljen aktivno sodelovati v procesu zdravljenja.
Keywords: arterial hypertension; arterijska hipertenzija; blood pressure; bolniki; health education; krvni tlak; medicinske sestre; nurses; therapy; treatment; zdravljenje; zdravstvena vzgoja; življenjske navade