Ljubezen v športu - Pisk, Jernej (Šport (Ljubljana), 2017)
V prispevku pokažemo, da je šport prepojen z ljubeznijo. To je eden od razlogov, da je šport za človeka tako izzivalen in privlačen, da imamo šport radi. Ker pa nam pri sami analizi pojma ljubezni slovenska beseda 'ljubezen' ne zadošča, se opremo tudi na stara grška in latinska pojmovanja ljubezni. Izkaže se, da je skupna značilnost različnih oblik ljubezni odobravanje oziroma močan pozitiven odnos do nečesa. V ljubezni občutimo prevzetost, občutimo, kako nas (šport) prevzame. Obenem je ljubezen povezana z močnimi čustvi in ranljivostjo: solze sreče in solze žalosti so del športnega vsakdana. V ljubezni se veselimo ob uspehih drugega ter drugemu odpuščamo. Skupna športna zanimanja pa gradijo prijateljsko ljubezen. Navsezadnje nam darujoča ljubezen (gr. agape) odkrije bistvo 'fair playa', sprejemajoča ljubezen (gr. eros) pa nas spodbuja, da bi tudi v športu nekaj naredili iz samega sebe.
Keywords: agape; eros; filozofija; friendship; ljubezen; love; philosophy; prijateljstvo; sport; šport