Romanje k "sveti smreki" na Paki pri Vitanju - Šmitek, Zmago (Traditiones (Ljubljana), 1999)
Romanje k "sveti smreki" na Paki pri Vitanju v letih 1851 in 1852 je bilo sorazmerno dobro dokumentirano in zato pomemben vir za razumevanje slovenske ljudske religioznosti. Opazne so predkrščanske prvine in povezave s sosednjimi območji Europe (prikazovanje Matere božje na drevesu, zdravilni studenec v bližini, drevo z dvema ali več vrhovi, krvavitev ranjenega drevesa, kazen za posekanje drevesa ipd.)
Keywords: ethnology; etnologija; romanja