Možnost širjenja in biotičnega zatiranja zelene smrdljivke (Nezara viridula (L.), Heteroptera: Pentatomidae) v Sloveniji - Polajnar, Jernej (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2011)
Prispevek predstavlja pregled bionomije rastlinojede ščitaste stenice zelene smrdljivke (Nezara viridula L.) in možnosti njenega biotičnega zatiranja v Sloveniji z vnosom naravnih sovražnikov. Zelena smrdljivka je izrazito polifagni rastlinojed, ki lahko s sesanjem na gojenih rastlinah povzroča gospodarsko škodo. V Sloveniji je zastopana na območju s sredozemskim podnebnim vplivom, glede na informacije o njenem širjenju v svetu, pa je mogoče upravičeno pričakovati, da se bo sčasoma razširila tudi v notranjost države. Za zatiranje zelene smrdljivke so v tujini največkrat uporabljene predvsem muhe goseničarke (Diptera: Tachinidae) in parazitoidne ose (Hymenoptera: Scelionidae) iz Novega sveta. Praksa kaže, da je biotično zatiranje škodljivca z omenjenimi agensi v določenih primerih izvedljivo, vendar nobeden od njih ni specifičen za zeleno smrdljivko. Ob načrtnem vnašanju tujerodnih organizmov v naravo za biotično zatiranje zelene smrdljivke bi se torej, sodeč po izkušnjah iz tujine, utegnil poslabšati varstveni status sorodnih redkih vrst stenic v Sloveniji, zato bi bili v tem trenutku smiselni zgolj manj drastični posegi in temeljitejše raziskave stanja.
Keywords: bionomics; bionomija; classical biological control; entomologija; entomology; fauna; favna; Heteroptera; klasično biotično varstvo; Nezara viridula (L.); Pentatomidae; Slovenia; Slovenija; stenice; zelena smrdljivka