Primer uporabe Griffiths-Taylorjevih diagramov za prikaz podnebnih sprememb, pomembnih za kmetijstvo - Pogačar, Tjaša (Acta agriculturae Slovenica, 2022)
Podnebje izrazito določa značilnosti kmetijstva glede na ugodne razmere za razvoj rastlin in živali. Podnebne spremembe imajo na kmetijstvo velik vpliv, za učinkovito prilagajanje pa potrebujemo vsaj analizo dosedanjih podnebnih sprememb. Pri tem je letna skala meteoroloških spremenljivk precej groba, veliko več informacij dobimo iz mesečne skale, na primer pri uporabi bioklimatskih indeksov in diagramov. Z Griffiths-Taylorjevimi diagrami, kjer posamezna točka prikazuje povprečno mesečno vrednost temperature in relativne vlage ali padavin, smo prikazali časovne spremembe 30-letnih povprečij (od 1961 do 2020) za šest podnebnih postaj. Podnebne spremembe vidimo iz oblike diagrama, vidno je povišanje povprečnih mesečnih temperatur zraka, zmanjšanje povprečne relativne vlage in spremenjeni vzorci padavin. Z vrisanimi ugodnimi razmerami za določeno rastlinsko/živalsko vrsto pridobi diagram ekološko vrednost. Prikazali smo spremembe razmer za razvoj breskove muhe (Ceratitis capitata (Wiedemann, 1824)) in rast sladkega krompirja (Ipomoea batata L.). Za breskovo muho so se razmere zaradi višjih temperatur izboljšale predvsem na hladnejših lokacijah. V Murski Soboti, ki ima edina primerne razmere za rast sladkega krompirja, se obdobje z ugodnimi razmerami podaljšuje, v zadnjih dveh obdobjih se julija in avgusta pojavijo tudi idealne razmere. V nadaljnjih raziskavah priporočamo analizo vremensko ekstremnih let, ki podajo dodatne informacije o variabilnosti razmer.
Keywords: air temperature; breskova muha; climate change; fruit fly; Griffiths-Taylor diagram; Griffiths-Taylorjev diagram; padavine; podnebne spremembe; precipitation; relative humidity; sladki krompir; sweet potato; temperatura zraka; zračna vlaga