Razvoj sposobnosti zaznavanja komičnega - Kordigel Aberšek, Metka (Otrok in knjiga, 1997)
Zaznavanje komičnega je tako pri otroku kot pri odraslem povezano s pojmom inkongruentnosti, kakor imenujemo neskladje s katero izmed miselnih shem, v kakršne naši možgani strukturirajo znanja in spoznanja o svetu in o zakonitostih njegovega delovanja. Seveda vsako odstopanje od pretekle izkušnjein logike stvari še ni komično. Večina inkongruentnih dražljajev, s katerimi se srečamo v življenju, sproža resne procese učenja. Da bi nenavadno zaznali kot komično, morajo biti izolnjeni trije pogoji
Keywords: mladinska književnost; young adult literature; komično; zaznavanje; literarna recepcija; otroci; child; bralci; bralni razvoj