Opera directing in Slovenia between the two wars - Koter, Darja (Muzikološki zbornik, 2012)
Prispevek obravnava razvoj operne režije na Slovenskem med obema svetovnima vojnama, s poudarkom na opernih predstavah ljubljanske Opere. Avtorica predstavi profil opernega režiserja, povezave z gledališko režijo ter vplive pomembnih evropskih gledališč in šol. Sledi prepletanju zakonitosti estetike gledaliških in opernih predstav, ki so nastajale pod vodstvom vidnejših režiserjev ljubljanske Drame, kot so bili Osip Šest, Bratko Kreft in Ciril Debevec.
Keywords: Debevec, Ciril, 1903-1973; Drama; Kreft, Bratko, 1905-1996; Ljubljana; Ljubljana Drama Theatre; Narodno gledališče; National Theatre; opera directing; operna režija; Šest, Osip, 1893-1962