Mitske podobe o "Življenju na mreži" - Oblak, Tanja (Teorija in praksa, 2000)
Članek ponuja temeljit in obenem dokaj širok vpogled v problemsko področje, ki ga v ospredje postavlja sodobni znanstveni diskurz o komunikacijskih tehnologijah. Gre za vprašanja, ki se lotevajo spreminjajočih se odnosov med različnimi pojmovanji virtualne resničnosti, kibernetskega prostora in računalniško posredovanega komuniciranja, v katere se vse bolj intenzivno vmeščajo številni pogledi na družbene pojave kot sta na primer virtualna skupnost in virtualna identiteta. Avtorica skuša omenjene odnose pojasnjevati kot odsev nastajajočih komunikacijskih praks, ki jih podpirajo računalniške tehnologije. V članku se sprašuje o tem, kakšna so razmerja med prostorom in komuniciranjem, telesom in identiteto, posameznikovim delovanjem in skupnostjo. S kritično pozicijo do pretirano optimističnih predpostavk o vplivu računalniške tehnologije na naše vsakdanje življenje je avtoričin namen prevetriti nekatere, že skoraj deset let prisotne, mitske podobe in obenem opozoriti na realna družbena razmerja, ki igrajo pri tem pomembno vlogo.
Keywords: Mitologija; Mythology; Internet; Everyday life; Vsakdanje življenje; navidezna resničnost; informacijska tehnologija; information technology; množične komunikacije; kibernetika; družbeni vidik; identiteta