Položaj športne vzgoje v iranskih šolah - Pooryamanesh, Lale (Šport (Ljubljana), 2023)
Osrednjo vlogo v otrokovem celostnem razvoju predstavlja gibanje. Njegova vloga je ključnega pomena v obdobju odra- ščanja, saj pomembno vpliva na otrokov kognitivni, čustveni, socialni in gibalni razvoj. Otrok se giblje spontano, v času šola- nja pa je razvoju njegove gibalne pismenosti namenjen pose- ben predmet športna vzgoja, ki temelji na potrebah, interesih in razvojni stopnji otrok. Različne države gibanje in športno vzgojo vključujejo v svoje kurikulume na različne načine. S tem prispevkom želimo predstaviti koncept športne vzgoje na iran- skih šolah, saj so primerjave dobra priložnost za uvid, kako so cilji določenih predmetov univerzalni, njihova uresničitev pa tudi kulturno in zgodovinsko pogojena. Večino vzgojno-izobraževalnih ciljev sodobne šole je mogo- če uresničiti z vključevanjem otrok in mladostnikov v športne dejavnosti, zato je športna vzgoja eno izmed enajstih učnih področij v iranskem nacionalnem kurikulumu. Namen vsebin- skega področja športne vzgoje je vzpostavitev celovitega tele- snega in duševnega zdravja otrok s pravilnim izborom telesne dejavnosti, izboljšanjem gibalnih sposobnosti in prepoznava- njem zdravih načinov vadbe. Športna vzgoja je eden glavnih predmetov v številnih iranskih šolah. Širše zasnovan program vključuje dejavnosti, s katerimi se učenec uči skozi gibanje, ra- zvoj pa poteka od usvajanja osnovnih gibalnih vzorcev v nižjih razredih do izvedbe kompleksnih gibalnih spretnosti in visoke ravni gibalne učinkovitosti na srednješolski ravni. Obenem je šola v Iranu tudi najpomembnejše okolje za prepoznavanje za šport nadarjenih otrok.
Keywords: Iran; kurikulum; poučevanje; šport; športna vzgoja; učni načrt; vzgoja in izobraževanje