Pet strategij proti nedovoljenim posegom v prostor - Mušič, Vladimir Braco (Teorija in praksa, 1993)
Avtor se vključuje z aktualno polemiko o problematiki nedovoljenih gradenj, sproženo s primerom Mali Vrhek pri Ljubljani in se zavzema za poglobljeno preučevanje tega problema. M. Vrhek je treba videti v širših razsežnostih samovoljnih posegov v prostor, ker le-ti ogrožajo naravne in ustvarjene vrednote bivalnega okolja. Omenja zgodnja opozorila v arhitekturni publicistiki 50. let in v kasnejših raziskavah ter družbenih akcijah. Glavni del prispevka razčlenjuje 5 strategij, ki so potrebne za učinkovito implementacijo vsakršne politike varstva in oblikovanja okolja: zakonodajo, finančne obligacije, tehnične rešitve, vzgojo in izobraževanje in participacijo v lokalni skupnosti. Eden od problemov s tem v zvezi je neustrezna zemljiška ekonomika, gre pa tudi za odraz temeljnih protislovij v razvoju Slovenije in za slabo pripravljene upravne ukrepe doslej.
Keywords: prostorsko urejanje; urbanism; urbanizem; Slovenia; Slovenija; Mali Vrhek; črne gradnje; zakonodaja