Quis custodiet ipsos custodies? - Pravica do poštenega sojenja pred ustavnimi sodišči - Longar, Matija (Revus (Ljubljana), 2005)
Ena temeljnih človekovih pravic je pravica do poštenega sojenja, ki jo varuje tudi 6. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah. Evropsko sodišče za človekove pravice je pred kratkim v nekaj primerih odločalo o spoštovanju te pravice v postopku pred ustavnim sodiščem. V primeru Milatova in drugi proti Češki je ESČP odločilo, da mora ustavno sodišče strankam postopka vročati vsa pisanja nasprotne strani. V dveh primerih je ESČP posebej izpostavilo zahtevo po nepristranskosti ustavnih sodnikov in pri tem poudarilo, da mora biti nepristranskost sodišča objektivizirana. Poleg tega je ESČP obravnavalo odločitvi o neizpolnjevanju obličnostnih pogojev za vložitev pritožbe na ustavno sodišče, ki sta pritožnikom preprečili dostop do sodišča.
Keywords: človekove pravice; Evropsko sodišče za človekove pravice; nadzor; pravica do poštenega sojenja; sodna praksa; ustavna sodišča