Zavajajoče dojemanje in gospodarska učinkovitost regionalnega sistema - Malul, Miki (Urbani izziv, 2012)
Novost, ki jo prinaša ta članek, je uporaba učinka napačnega dojemanja na modelu središče-obrobje. Na podlagi teoretičnega modela bomo pokazali, da na prostem trgu ob uvedbi učinka napačnega dojemanja v model pride do napačne porazdelitve podjetij med središčem in obrobjem. Anketa z vprašalnikom je potrdila, da obstaja napačno dojemanje kakovosti proizvodnih dejavnikov, in sicer v korist središča. To napačno dojemanje lahko najdemo tako v pogledih središča na obrobje kot v pogledih obrobja nase. Za spremembo teh napačnih dojemanj bi se moralo obrobje bolj tržiti, obenem pa tudi krepiti svojo vlogo in svoj položaj v državi.
Keywords: efficiency; lokacija; poslovna uspešnost; poslovne cone; proizvodnja; učinkovitost