Works of Russian scholars of the 15th to 20th centuries in the field of notation - Zakharina, Nina (Muzikološki zbornik, 2010)
Podoba raziskovanja notacije je v Rusiji v premem sorazmerju z zgodovino pisanja o glasbi v naši deželi. Dela o nevmatski notaciji postavljajo začetek tradicije muzikologije v Rusiji v 15. stoletje. Na samem začetku 19. stoletja so nevme raziskovali kot zgodovinski fenomen. Njihov izvor je postal osrednje vprašanje v 19. stoletju in njihovo razreševanje centralni problem raziskovanja v 20. stoletju. Na začetku 21. stoletja se raziskovalci ukvarjajo z delno notiranimi rokopisi, ki kažejo na ustno tradicijo.
Keywords: nevme; srednjeveška muzikologija