The Austrian policy towards elementary bilingual education in Southern Carinthia and its changes between 1958 and 1988 - Klemenčič, Matjaž (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2011)
Prispevek obravnava avstrijsko politiko do obveznega dvojezičnega šolstva na Koroškem. Po drugi svetovni vojni je Avstrija uvedla obvezno dvojezično šolstvo na skoraj celotnem območju avtohtone poselitve Slovencev na južnem Koroškem. Kmalu po podpisu Pogodbe o obnovi neodvisne in demokratične Avstrije leta 1955 so nemški nacionalistični krogi zaostrili zahteve, da bi o učnem jeziku svojih otrok odločali starši. Na njihov pritisk je koroška deželna politika leta 1958 odpravila obvezno dvojezično šolstvo. Avtor nato obravnava zakonodajne postopke v koroškem deželnem zboru in v avstrijskem parlamentu, ki so leta 1959 privedli do sprejema novega manjšinskega šolskega zakona, ki je slovenski manjšini zelo poslabšal že pridobljene pravice. V nadaljevanju je obravnavano spreminjanje tega zakona v 80. letih 20. st. Te spremembe pa namena predlagateljev niso dosegle. Spremenjene politične okoliščine po padcu berlinskega zidu in naraščanje pomena slovenščine kot enega uradnih jezikov v EU so povečale tudi zanimanje za dvojezično izobraževanje.
Keywords: Carinthian Slovenes; koroški Slovenci; manjšine; narodne manjšine; pravno varstvo; manjšinska zakonodaja; zaščita manjšin; school; šolstvo; bilingualism; dvojezičnost; dvojezično izobraževanje; Austria; Avstrija